Korpsinformatie

Gemeente Uithoorn
De gemeente Uithoorn ligt aan de Amstel ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Amsterdam en grenst aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De gemeente Uithoorn bestaat uit de kernen Uithoorn en De Kwakel en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 19,49km². De gemeente Uithoorn telde per 01-05-2013 precies 28413 inwoners.

Wie is brandweer Uithoorn en wat doen wij

De brandweer van Uithoorn is een enthousiaste en goed opgeleide groep van momenteel 34 vrijwilligers die de werkzaamheden voor de brandweer naast hun normale baan uitvoeren. Dit houd in dat wij via een pieper opgeroepen kunnen worden bij een incident. 24 uur per dag,  7 dagen per week, en 365 dagen per jaar staan wij in weer en wind voor de inwoners van de gemeente Uithoorn en omgeving klaar. Wij als vrijwilligers zijn beslist geen ‘amateur brandweerlieden’. Onze opleiding is precies hetzelfde als bij beroepsbrandweermensen. Het enige verschil is dat wij geen dagtaak hebben aan onze brandweertaak

De Brandweerkazerne
De huidige kazerne staat sinds 1998 aan de Zijdelweg 1 te Uithoorn.
De kazerne is van vrijwel alle gemakken voorzien. Op de beganegrond is vooral alles te vinden wat te maken heeft met de repressieve taak van de brandweer. Zo staan hier de voertuigen opgesteld en hangt de uitruk kleding per vrijwilliger gereed bij een eigen kastje. Tevens is er op de beganegrond een werkplaats te vinden welke gebruikt word door oa. de onderhoudsploeg van de brandweer. Ook de ademluchtafdeling heeft een eigen werkplaats tbv het onderhoud aan het ademlucht materiaal. Ook de sanitaire ruimtes voor zowel de dames als heren zijn hier te vinden. De koffieruimte is een centrale plek in de remise. Deze ruimte wordt gebruikt als wachtruimte door overig opgekomen personeel die zijn opgekomen bij een melding maar niet mee konden en word ook wel als vergader en instructie ruimte gebruikt.

Op de eerste etage bevindt zich de kantine welke voor diverse doeleinde gebruikt word zoals de oefenavonden en korpsavonden Tevens is er nog een instructieruimte waar instructie gegeven kan worden. Op de 2e etage zijn 2 kantoren te vinden, 1 kantoor wordt gebruikt door de bevelvoerders en het andere kantoor word gebruikt door de kazernemanager.

Geschiedenis brandweer Uithoorn
De gemotoriseerde brandweer bestaat in Uithoorn sinds 1926, toen een autospuit op TT-Ford chassis werd aangeschaft. In 1935 werd het materieel uitgebreid met een Ford V8-autospuit, die in de oorlog echter door de Duitsers gevorderd werd en in Berlijn terecht kwam. Na de oorlog kreeg men het voertuig terug en werden de carrosserie en de pomp op een nieuw Chevrolet-chassis geplaatst. Inmiddels was het korps in de oorlog omgevormd van een aangewezen (dienstplichtige) brandweer naar een vrijwillige brandweer. Pas in 1955 werd dat officieel geregeld, op het moment dat men eindelijk begonnen was met de bouw van een nieuwe kazerne aan de Admiraal de Ruyterlaan. Tot die tijd stond het materieel in particuliere garages.
Na veertig jaar werd ook die nieuwe kazerne onpraktisch, waarna de huidige kazerne aan de Zijdelweg gebouwd werd, die in september 1998 officieel geopend werd.

Uithoorn heeft in zijn geschiedenis vele grote branden gehad. Bij een grote veenbrand in de jaren zestig werd zelfs militaire assistentie ingeroepen. De brand in het oude klooster aan de Zijdelveld in 1971, de grote brand in  winkelcentrum zijdelwaardplein op nieuwjaarsdag 1985, de ramp bij Cindu op 8 juli 1992 hier kwamen drie collega’s van de Cindu-bedrijfsbrandweer om het leven en de zeer grote brand aan de Drechtdijk in De Kwakel met een dodelijk slachtoffer in 2008 staan bij menigeen nog in het geheugen gegrift.

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Op 1 januari 2008 is een nieuw brandweerkorps gevormd: Brandweer Amsterdam-Amstelland. Het nieuwe korps is ontstaan uit de samenvoeging van de zes korpsen van Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. We hebben het over een regio met één miljoen inwoners, met vele duizenden mensen die iedere dag komen werken en met elk jaar twee miljoen toeristen.
In de regio Amsterdam-Amstelland werkten de brandweerkorpsen al samen als regionale brandweer. Deze samenwerking is versterkt door het vormen van één regionaal korps met één commandant. Hierdoor is een korps ontstaan met ruim elfhonderd medewerkers. Een combinatie van beroepsmedewerkers en vrijwilligers werkzaam op twintig kazernes en circa driehonderd stafmedewerkers.

veiligheidsregio AA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s